Sportsclimbing in Victoria canyon, Wyoming. Mia

America - Fuck yeah!

The greatest country in the world. Eller..? Ser man bort ifra den gjennomsnittlige amerikaners politiske standpunkt og utdannelse - reflektert ved kvaliteten av landets presidentkanditater og oppsummert ved Donald Trump - og samtidig glemmer hvordan europereere ødela en velfungerende balanse og kultur i en unik natur - og i tillegg ser bort ifra dagens befolkning sine matvaner, sine Starwars-inspirerte religioner og sekter, antall skytevåpner per husstand, hyppighet av skyteepisoder og et par andre "småting" - hva er da som gjenstår? En ting er sikkert etter min mening; USA har et av de mest suksessfulle politiske systemene målt etter hvor stor andel av befolkningen som er overbevist om at de er fullstendig fri og lever i "The greatest country in the world" og derfor burde ha rett til å herske over resten av verden. - ja, bortsett fra å vinne den suksessen, da er det kanskje ikke så mye positivt igjen å si om USA? Eller er det, innimellom all generalisering, fortsatt oppegående, selvstendige og reflekterte mennesker i dette landet? Kan man fortsatt finne rester av den fantastiske naturen og er lunsj uten maissirup å oppdrive?

 

Ét slikt sted finnes iallefall, og det heter Boulder og ligger i staten Colorado. Her finnes noen veldig bra klatre- og skisteder i lokalområdet, tilsynelatende flere klatresenter enn MC Donalds sjapper (?) og noen av de beste menneskene og mest unike personlighetene jeg noen gang har møtt. Janteloven og mannssjåvinisme råder ikke like sterkt i det sosiale samfunnet blandt Boulders unge klatrere, så man blir nesten overveldet av deres interesse, inkludering og det faktum at man kan få guttekompiser minst like lett som jentevenner. Sammen med noen norske venner "The Norwegians" reiste vi rundt sammen med våre nye amerikanske venner (for livet) og oppdaget og lekte i mange av USA's fortsatt fantastiske naturlige lekeplasser. Dette innimellom studiehverdagen ved University of Colorado at Boulder. Så, om DU ikke vet hvor du skal dra på utveksling men vet at du vil til et bra universitet (iallefall innenfor ingeniørvitenskap og realfag) med klatring og ski i nærområdet, og ikke vil bruke tiden på å lære enda et nytt språk, er Boulder et bra valg.

 

Vi lekte masse i ørkenlandskapet i Utah, Indian Creek og i dessert towers i canyonlands, som derfor fikk sitt egen innlegg for en stund siden, og kan leses her

Isklatring har aldri vært lettere enn i Ouray, eget fullstendig topptaubasserte innlegg kan leses her.

Selv om det er en fattig erstattning for europeisk kalksteinsklatring, ble Shelf Road ved Colorado Springs besøkt flere ganger, eget innlegg kan leses her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skole, kjendiser og flom

 

Balanse mellom skole og fritid er vanskelig å oppnå - selv på utveksling - og ofte fant jeg meg selv sittende på rommet torsdagskveld med lekser (tilbake til videregående på amerikanske universitet), mens mine venner vinket hadet og dro på baren. Heldigvis er alkoholprisen lav her, og jeg og vinglasset kunne dele slike lange studiekvelder. På grunn av tidsklemma ble nærområdet rundt Boulder, som er fullt av klatring av alle slag byttet ut med klatring inne i gymmen "Movement", som på de fleste måter er klatrerenes Hollywood. Kjendiser som Lynn Hill, Alex Puccio og Dave Graham sprader rundt og man kan virkelig se og bli sett.

Klimaet i Colorado er fantastisk, og de har gjennomsnittlig langt flere soldager enn Bergen har regnværsdager - med unntak av dette året selvfølgelig. Det begynte å regne og stoppet ikke før vi hadde tilbragt en natt med å øse vann ut av kjellerleiligheten (mens vi drakk øl selvfølgelig) og halve byen var flommet over. Den påfølgende uken sov vi i hengekøyer mens fukt og sopp fikk tørke ut og de lokale klatrestedene forble stengt resten av året. Noe lek ble det allikevel: Sportsklatring i Estes Park, Boulder canyon og Clear Creek (CO), trad/offwidth i Vedauwoo (WY), ski og mix-klatring i Rocky Mountain nasjonal park, sport og trad i Red Rocks (utenfor Las Vegas), Dessert towers og Indian Creek og tradklatring i Eldorado canyon. De unike Flatirons i Boulder er karakteristiske formasjoner og er kule å klatre/løpe opp. 


 

Sinks Canyon (WY)
Beaver Creek (CO)
Flagstaff (CO)
Lake Powell

Dessert fun

Eksamener ble fullført i mai og sommerferien ble startet med husbåtferie på Lake Powell. Deepwater soloing og øl i solen, hvor kanskje sistnevnte aktivitet var noe mer praktisert  enn førstnevnte. I retrospekt, var det kanskje noe kontroversielt å dra til en slik menneskelagt demning som naturlig heller ville vært en vakker dal istedenfor en gedigen innsjø hvor late turister kan seile rundt.
 

Etter en kickstart på sommerferien skviste jeg og fire store karer oss inn i en liten femseter. Fastklemt og tåfisluktende, men gira og glade var vi klar for roadtrip og sommerferie og måletvar klatreparadiset Yosemite, og et eget truseinnlegg som kommer snart. 


Etter en måned i Yosemite, ble det en siste klatretur til Victoria canyon med mange av mine nye, men for alltid av de beste, amerikanske venner før flyturen hjem til det norske land. Som alltid hadde jeg en blandet følelse i magen på den lange flyturen hjem. Boulder er ble som et nytt hjem. Jeg har aldri opplevd en et så inkluderende miljø. Det er hardt å dra fra gode venner, men på den annen side kan man alltid velge å komme tilbake og å møtes igjen. Vårt liv er et resultat av våre valg, og det viktisgste valget er nok hvem vi vil dele vår tid med. Derfor reiste jeg året etter sammen med noen av disse flotte menneskene; Cat, Eddie, Sophia og Tyler på klatretur rundt om i Europa og Tyrkia. Dette var også Tylers siste år på denne jord før han omkom i en klatreulykke på veg opp El Capitan i Yosemite samme vår. Et så alt for kort liv levd, så veldig mye mer vi og han skulle oppleve, men også så utrolig flott liv han har levd. Jeg er takknemlig for å ha hatt Tyler i mitt liv og minnene vil leve med oss. En av de aller beste. Pull Harder for Tyler Gordon.

Velg tiden vel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder //Andrew Backus //Mads Schwencke //Kevin Ziechmann //Sofia Cortopassi //Max Owens //Carl Semb//Mia
Tekst //Mia
18.01.2016

  • Facebook Black Square
  • Vimeo Black Square
  • Instagram Black Square
  • Google+ Black Square
  • Twitter Black Square