Trusehaugen intro-bilde.jpg

STARTEN

En varm dag i mai 2018 sitter vi (Johanne Askim Adde og Ingrid Lonar) på Fri Flyts kontor med en ny plan på lur. Det store spenningsmomentet er bare om vi kan få med oss noen gode samarbeidsparter på laget, og vil frikjørings Norge være klar for dette? Et klart ja fra Fri Flyt og med et budskap om "kjør på, vi gleder oss!" ga motivasjon til å sette drømmen i gang og planleggingen av webserien Trusehaugen var et faktum!

Hvorfor Trusehaugen?

Målet med Trusehaugen er å få frem det mangfoldet av rå jenter der ute, som elsker å leke i fjellet på ski eller brett, fordi det er så utrolig mange av dem der ute! Vi har sett en tendens til at antall jenter som synliggjøres i media ikke stemmer med det antallet vi selv ser hver helg enten det er i parken, preparerte løyper eller i fjellet. Det kan være lett å tro at det er flere gutter der ute som driver med slike aktiviteter enn jenter, og at frikjøring i seg selv blir sett på som en "gutte-ting". Men når vi er ute å leker i fjellet er flertallet svært ofte jenter, ikke bare jenter som liker å gå på tur, men jenter som gønner, som pusher sine grenser og nivået.

Så etter 4 år med lavterskel blogging gjennom turtrusa.no bestemte vi oss for å lage en webserie vinteren 2018/19 og vi var glade for at Fri Flyt som en av de første til å høre om ideen smilte når vi la fram planene våre. Hvorfor akkurat vinteren 2018/19 vet vi ikke, men drømmen begynte å gro igjen etter en frikjøringskonkurranse på Voss. Vi var en stor jentegjeng samlet på Voss i mars 2018. Alle var gira og glad etter en morsom konkurranse og vi bestemte oss for hvorfor ikke? Når er det vi egentlig har tid? Det må jo bare prioriteres.

Johanne studerer på NMBU for å bli landskapsarkitekt, et studie med prosjekter som "aldri blir helt ferdig" og ofte innleveringer. Ingrid prøver å lykkes som gründer og er teknisk ansvarlig, som også tar sin tid og det krever at man hele tiden er på og gir det lille ekstra. Men nå føltes det litt som at det var nå eller aldri, før trusa foreldes, før det bare blir til mer truse-prat, før vi glemmer drømmen!

I desember sto første tur på kalenderen, webserien Trusehaugen skulle formidles gjennom fem episoder. Alle filmet med utgangspunkt i Norge og med et mål om å vise fram mulighetene man har til å leke seg på ski/brett uansett vær og føre. Gjennom vinteren skulle vi invitere med oss ulike norske jenter på tur, alle med den samme lidenskapen som oss, nemlig at de elsker å leke ute i naturen. Fordi det er et utrolig mangfold av dem der ute, rå jenter/truser - derav navnet Trusehaugen.

UANSETT VÆR & FØRE?

Plutselig var det desember 2018, og bare en liten uke igjen til første innspilling av webserien Trusehaugen som i utgangspunktet skulle foregå i Sogndal. Vi hadde avtalt med Caroline og Lotte som bor der, og Marit tilreisende fra Trondheim. Innen da hadde vi fått med oss mange gode samarbeidspartnere på laget som vi gledet oss til å presentere. Tine med sine Yt produkt, gikk for første gang inn som sponsor i frikjøringssporten og skulle bidra til at energilageret vårt aldri gikk tomt. Fri Flyt skulle publisere serien vår og VPG skulle hjelpe oss med å spre det videre. På grunn av vårt sterke ønske om å vise fram Norge, kortreist snø og turer uansett vær eller føre, fikk vi også et samarbeid med Infinitum Movement, Pant for Pudder. Alle var positive til konseptet! Nå var det bare å levere en episode på nivået med egne og deres forventninger og som forhåpentligvis falt i smak hos folket.

 

I desember var at det ikke noe snø i Sogndal, heisene hadde ikke åpnet og det var meldt nærmere 20 minus grader. Vi skulle spille inn uansett vær eller føre, fått Lotte og Caroline til å ta fri fra jobb, men gjaldt "uansett" også når det ikke var noe snø?

 

Vi måtte flytte lokasjon, vi måtte jo faktisk ha noe snø! Heldigvis har Johanne hytte i Oppdal og det hadde kommet litt snø der de siste ukene. Uheldigvis så ble avstanden fra Sogndal for lang til at Lotte og Caroline kunne ta turen.

Vi er heldige som er omringa av rå truser (jenter), og som kan stille opp på kort varsel. Una Tveit Hauan er en av de og ble med oss til Oppdal, og Marit Skjelbred-Knudsen kunne fortsatt være med.

FILMING PÅ PAPPKARTONG-SNØ

Filmingen skulle vi alle være med på å gjennomføre, også jentene som var invitert inn. Vi skulle lage episoden sammen, finne ut hvilke klipp vi ville ha med og hva vi ønsket å få fram. Vi har drevet kun med hobby-filming og redigering, aldri på denne måten, aldri med denne typen utstyr og aldri med en så fast ramme på at en episode faktisk måtte lages innen en gitt tidsfrist. På en måte var dette mye mer "behagelig". Vi i TurTrusa har ikke alltid vært like flinke til å stoppe opp for å ta bilder eller filme det vi gjør. Det er jo alltid mer behagelig å kun tenke på nedkjøringen, på linjevalget, vurdere forhold og terreng, og bare nyte øyeblikket i ro og mak når man endelig er på toppen. Samtidig har nok vi to hatt en ekstra lidenskap for å formidle opplevelser og øyeblikk ute i naturen gjennom kamera linsa om ikke bare den flotte naturen i seg selv. Det er nok mye dette som også har drevet oss sammen om en felles drøm om å fortelle noe, ikke bare for vår egen del men også til inspirasjon for andre. Nå skulle altså for første gang filmingen være hovedfokus for turen.

Filming fra drone var noe vi ønsket å ha med, og har på mange måter blitt litt essensielt i dagens edits. Dette kunne vi vel fint lære oss selv, ikke noe problem. Problemet var bare tiden. Ingen av oss hadde flydd noe særlig med drone før, og i hvert fall ikke filmet med det. Så når det ble desember, skjønte vi fort at dette ble litt for ambisiøst og at vi måtte få litt hjelp, det er ikke alltid det er mest gunstig å fikse alt selv. Vi hadde jo hele veien hatt dette i bakhodet og med gode samarbeidspartnere med på laget kan man heldigvis få til det lille ekstra.

Vi fikk tak i to kjempe gode filmere fra Molde, Anders Eide og Terje Aamodt. En mindre ting å tenkte på. Med kun tre dager til rådighet bestemte så vi etter hvert at den siste aktuelle filmdagen hadde best vær prognose. Vi la planer for sesongens første topptur og tok turen til Sunndal med et mål om å nå toppen Åbittind. Det hadde kommet litt snø de siste dagene, men også sterk vind. Hvor hadde snøen blåst? Kanskje på baksiden av Åbittind? 

Nei, det hadde den ikke. Hvor snøen hadde blåst fant vi ikke ut av denne dagen, den kraftige vinden som hadde herjet hadde nok feid den fjørlette snøen lengre unna. Så der gikk vi oppover til Åbittind, fire truser som skal vise fram hvor rå vi er på ski og brett, på pappkartong snø mellom steinene. Dette hadde vi leid inn dronefilmere for, ikke for å kjøre en syk renne eller urørt pudder snø, men på humpete pappkartong eller karakterbyggende føre som det også kalles. Heldigvis for oss er det akkurat dette det vi ønsker å få fram i Trusehaugen, de ekte turene. Ofte er det ikke myk puddersnø vi møte på tur, det er dessverre ikke Japan-pudder hver helg, men i følge SOME er det pudder hver dag for enkelte og presset/drømmen om å dra til Japan, Canada, Alpene osv øker og øker.

 

En tur til Japan i året må en få lov til, men når en i tillegg flyr en helg til Alpene, tar noen weekendturer til storbyer i Europa om våren, Bali om høsten, kanskje New York nå som det er så billig. Og så kommer jobbreisene i tillegg! Nei, da får du dessverre ikke lov! Ikke når vi skal halvere utslippene våres innen 2030, ikke når den Norske vinteren står i fare for å bli meget kort.

Så flaks for oss at snøen ikke spilte noen rolle, og at det er folkene, planleggingen og leiken på vei opp og ned som er det viktigste. Vi håper vi fikk det fram i episoden, vi håper alle som er med på laget liker det og at flere vil gjøre som oss, for vi har trua. Trua på trusa!

TUSEN TAKK

Tusen takk til alle som har trua på Trusehaugen! Tusen takk til alle som er positive til prosjektet, og som er med på å gjøre dette mulig. Dette er jo bare begynnelsen! Første episode er nå ute. Innen en måned kommer neste! Gleder du deg? Har du trua? 

YT_Original_PMS_bakgrunn_mtekst.png
Infinitum PFP-merke 11-18 SORT hashtag.p
vpg-logo-red- svart tekst.png
MoonlightLogo-Horizontal-Clipped-Black.p
  • Facebook Black Square
  • Vimeo Black Square
  • Instagram Black Square
  • Google+ Black Square
  • Twitter Black Square